MACAM MANA CAIRKAN CHOCOLATE?
Sekarang dah ada jual alat eletrik yang boleh terus cairkan chocolate.Tapi secara traditionalnya ialah dengan menggunakan 'Double Boiler".Maksud double tu ialah letakkan periok atau pyrex kaca diatas periuk yang dididihkan air.Tapi pyrex tu jangan lah tercicah dengan air itu. Bubuhlah chocolate bar (cooking chocolate) yang dah dihiris halus kedalam pyrex tadi.Chocolate tu akan cair apabila mencapai suhu panas 100 degree.Kacaulah sehingga ianya menjadi halus.Selepas tu padamkan api. Rehatkan sebentar dan bolehlah dicelupkan biskut seperti ALMOND LONDON kedalam chocolate cair tadi atau buat chocolate sendiri dengan menuangkan kedalam acuan kegemaran! Selamat mencuba.
Sekarang dah ada jual alat eletrik yang boleh terus cairkan chocolate.Tapi secara traditionalnya ialah dengan menggunakan 'Double Boiler".Maksud double tu ialah letakkan periok atau pyrex kaca diatas periuk yang dididihkan air.Tapi pyrex tu jangan lah tercicah dengan air itu. Bubuhlah chocolate bar (cooking chocolate) yang dah dihiris halus kedalam pyrex tadi.Chocolate tu akan cair apabila mencapai suhu panas 100 degree.Kacaulah sehingga ianya menjadi halus.Selepas tu padamkan api. Rehatkan sebentar dan bolehlah dicelupkan biskut seperti ALMOND LONDON kedalam chocolate cair tadi atau buat chocolate sendiri dengan menuangkan kedalam acuan kegemaran! Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment