BlogBlogs

Monday, November 8, 2010

kampung yang damai


Sempena cuti Depavali,ramai lah berkunjung kekampong untuk menziarah sanak saudara atau menghadiri kenduri kahwin kawan-kawan atau sanak saudara.Jamuan/hidangan mesti lah lauk daging kari,masak rendang,opor atau kurma.ayam pula digoreng masak merah cili boh campur tomato sos.acar timun dan air sirap.Kebanyakannya catering saja.Alangkah enaknya kalau dapat merasa makan jamuan berlaukkan ikan masin gulai cili api bersama nenas,atau ikan masin goreng campur bawang dan cili api,sayur lemak labu kuning,sambal petai bilis,atau masak asam tempoyak ikan sungai/kolam pun ok, atau gulai lemak ayam kampong,atau gulai nangka,macam zaman dulu2.dimasak pula secara bergotong royong.oh....amannya.Tapi sekarang semuanya dah berubah ,sebab masa untuk gotong royong sudah tak ada. semuanya sudah dikomersialkan.walaupun sudah komersial kalau boleh caterer hendaklah menyediakan menu pilihan untuk produk yang disebutkan tadi,rasanya akan lebih popular dan merangsang petani bertanam sayuran traditianal jika permintaannya tinggi.

No comments:

Post a Comment